Graanvrije hondenvoeding?

Hondenliefhebbers worden zich meer bewust van wat ze aan hun hond voeren. Het is goed om je als baasje te verdiepen in het spijsverteringsstelsel van de hond en bewust te kiezen voor hondenvoer met of juist zonder graan.


Hond vs. Wolf
Honden zijn een ondersoort van de wilde wolven. Het DNA van wolven en honden lijkt veel op elkaar, toch er zijn essentiële verschillen. Wolven eten voornamelijk vlees en kunnen slecht plantaardig materiaal verteren. Honden lijken wel op vleeseters, doordat ze zo nauw verwant zijn aan wolven. Denk aan de tanden, het verteringsstelsel en het gedrag.
Honden en mensen leven al meer dan 10.000 jaar samen. In die tijd zijn ze samen geëvolueerd. Het voedsel van de mens werd in die jaren gedeeld met zijn hond. Doordat mensen steeds meer granen zijn gaan eten, kreeg de hond dit ook binnen. Het verteringsstelsel van de hond evolueerde zodanig, dat het in staat is om de koolhydraten uit granen te verteren. Honden zijn hierdoor geen pure carnivoren meer, maar omnivoren (alleseters). Dit betekent dat ze zowel vlees, als plantaardig materiaal kunnen verteren. Ook kunnen ze, in tegenstelling tot pure vleeseters, taurine (belangrijk voor een goede functie van zenuwweefsel en de spieren) en vitamine A uit plantaardig materiaal halen.

Waarom granenvrij hondenvoer?
Het verteringsstelsel van de hond is net als de wolf uitgerust om vlees te verteren. De tanden zijn gemaakt om het vlees af te scheuren. Dit in tegenstelling tot de platte tanden van planteneters die het eten vermalen. Planteneters gebruiken het enzym alymase in hun speeksel om plantaardige zetmeel af te breken. Honden hebben dit enzym niet in hun speeksel, waardoor zetmeel pas in de darmen kan worden afgebroken. De relatief grote maag heeft een hogere zuurgraad om dierlijke proteïnen te verteren en bacteriën uit rottend vlees te doden. De hond is dus goed uitgerust om vlees te verteren. Sommige honden hebben toch moeite om granen en gluten te verteren. Een vaak gezien probleem is dat honden huidirritaties krijgen bij een granen- of glutenallergie. Voor deze honden kan granenvrij of glutenvrij hondenvoer helpen.

Maar waarom worden er granen in hondenbrokken verwerkt?
Goede vraag! Honden en katten kunnen niks met granen. Maar de fabrikanten wel. Als je namelijk een brok wilt maken moet je er voor zorgen dat alle ingrediënten zich aan elkaar binden.
Oplossing?
Juist, granen…
De granen kunnen worden onderverdeeld in de categorie met of zonder gluten. De glutenbevattende granen zoals bijvoorbeeld tarwe en zijn nog slechter verteerbaar dan glutenvrije granen. Dus kies bewust en neem geen gluten ook niet in vers vlees voeding van jouw hond.
Granen zijn het ideale vul en mengmiddel om de structuur van een hondenbrok te kunnen vormen en het is nog goedkoop ook, althans voor de fabrikant!

Waarom graanvrij hondenvoer?
Granen op zich zijn niet perse slecht voor je hond. Granen bevatten mineralen en koolhydraten en leveren dus de energie die je hond nodig heeft. Maar de reden dat de granen in de hondenbrokken vaak tot problemen leiden is dat deze granen niet voorverteerd zijn zoals dat in de natuur wel zou gebeuren. Een wolf eet bijvoorbeeld als eerste de buikinhoud van een grote prooi op. Dat is dus inclusief voorverteerde planten en zaden. Op deze manier krijgt een vleeseter toch de benodigde voedingstoffen binnen. Echter, de granen die in de meeste reguliere hondenvoeding zitten zijn dat dus niet.
Er zijn vele redenen waarom je kunt kiezen voor graanvrij hondenvoer.
Een hond die slecht reageert op granen kan allerlei verschillende aandoeningen krijgen. Die kunnen zich op acuut manifesteren, maar het kunnen ook chronische problemen worden. En van licht vervelend tot aan zeer ernstig.
Dus als je hond last heeft van een gluten of granenallergie, is graanvrij hondenvoer een fijne oplossing. Weet je niet zeker of je hond gevoelig is voor granen of gluten, maar merk je wel verandering in het gedrag van je viervoeter op nadat hij bepaald voer heeft gegeten? Let dan goed op wat een allergische reactie kan zich tonen op veel verschillende manieren.

Symptomen van honden met een granen of glutenintolerantie/allergie
• Darmproblemen: diarree of juist verstopping
• Jeuk (ernstig)
• Plotseling braken
• Huidproblemen: vlekjes op de huid, huidontstekingen, …
• Weinig energie
• Snel en vaak ziek, verminderde weerstand
• Oorontsteking
• Scheten laten
• Gedragsproblemen
• ...
Dat wens jij je hond natuurlijk niet toe, en daarom is het best de moeite waard om eens te kijken wat graanvrij hondenvoer voor je huisdier kan doen. Want ook als je hond niet per se een intolerantie heeft, kan hondenvoer zonder granen geen kwaad. De eetgevoelige hond krijgt er in veel gevallen juist meer energie van. Fijn, toch?

De voordelen van graanvrij hondenvoer
• Graanvrij hondenvoer is dé oplossing voor honden met een allergie voor bepaalde graansoorten of honden met een glutenallergie
• Graanvrij hondenvoer met hoog vleesgehalte wordt gezien als het ‘oer dieet’ voor honden – zo eten wolven ook
• Meer energie
• Betere vertering van voedsel
• Betere adem van de hond
• Gezondere huid
• Hond blijft langer vol
• Minder haaruitval
• Mooie glanzende vacht
• Minder scheetjes laten
Graanvrije hondenbrokken
Nu we weten waarom graanvrij hondenvoer een goede optie kan zijn voor de hond met of zonder voedselallergie of gevoeligheid voor granen, is het goed om te kijken naar welke opties er dan allemaal zijn.
Net als bij voer met granen, is ook hondenvoer zonder granen in vele soorten te verkrijgen. Je kunt bijvoorbeeld eten voor je hond krijgen met (zoete) aardappelen, verschillende soorten bonen en erwten. Koolhydraatbronnen uit groenten, dus als je voor glutenvrije hondenvoer gaat, kun je kiezen voor mais of rijst – dat is echter officieel niet graanvrij maar het zijn wel een heel ander type granen.
Naast hondenbrokken zonder granen, kun je ook natvoer kopen met andere ingrediënten dan gerst, tarwe of haver.
Ook is hondenvoer zonder, net zoals voer met granen, verkrijgbaar voor verschillende rassen en energiebehoeftes. Daarom hoeft het winkelen voor de graanvrije voeding van je hond echt niet zo ingewikkeld te zijn: er is van alles verkrijgbaar, ook voor verschillende budgetten. Want: het is een fabel dat voer zonder granen altijd in de hogere prijsklasse zitten.
Naast brokvoeding is er natuurlijk ook het kant en klaar versvoer (KVV) en de BARF in al zijn varianten.

Vezels
Een hond heeft natuurlijk wel vezels nodig, vezels helpen dierlijke ingrediënten op een gezonde wijze te verteren. Daarnaast zorgen vezels voor een gezonde werking van de darmen en stimuleren ze de groei van goede bacteriën in de darmen van uw hond.
Vezels kan je aan uw hond geven in de vorm van een gedroogde snack met haar, bijvoorbeeld konijnenoren met haar, hertenkophuid met haar, runderkophuid met haar, runderoren met haar, (gedroogde) groentenmix, ….


Blog