Rawhide - Één van de meest gevaarlijke hondensnacks...

Rawhide - Één van de meest gevaarlijke hondensnacks...

 Hoe kan 1 van de populairste snacks gevaarlijk zijn?
Rawhide, een kauwkluif van rund voor honden is niet zo ongevaarlijk als het lijkt. De meeste honden kauwen er uren op en lijken er erg gelukkig mee te zijn. Sterke kauwactiviteit verhoogt het serotonine- en endorfineniveau in de hersenen, waardoor de hond zich gelukkig voelt. Veel mensen denken dat deze kluiven gemaakt zijn van gedroogd rundvlees, maar dat is niet het geval, ze zijn gemaakt van runderhuid. Van de laag onder de laag die als leder verder gaat. Het is dus geen restproduct van de vleesindustrie, maar van de leerindustrie, zo ook de bewerkingen die dit product ondergaan.
Ongelooide huid is dus niet het bijproduct van de vlees industrie en ook niet gemaakt van gedehydreerd vlees. Integendeel, ongelooide huid is het afvalproduct van de leer industrie.
Hoe het gemaakt is:
Het produceren van gelooide huid begint met het splitsen van de dierenhuid. De toplaag wordt over het algemeen tot lederproducten verwerkt terwijl het binnenste gedeelte in de “ruwe”staat naar de honden gaat.
Stap 1: De runderhuiden gaan van slachthuis naar de leerlooierij voor verwerking. Deze huiden worden vervolgens behandeld met een chemisch bad om het product tijdens het transport te “helpen” bederf te voorkomen. Eenmaal in de leerlooierij worden de huiden gedrenkt en behandeld met een as-loog oplossing of een zeer giftig recept van natriumsulfidekalking. Dit proces zal het haar en het vet van de huid verwijderen. Vervolgens worden de huiden behandeld met chemicaliën die helpen de huid te “puffen” waardoor het gemakkelijk wordt de lagen te splitsen. De buitenste laag wordt gebruikt voor o.a. Autostoelen, kleding, schoenen, enz. De binnenste laag wordt gebruikt voor cosmetica, lijm én kauwmateriaal voor onze honden. De kophuiden uit ons gamma, voelen soms nog vettig aan en vertonen ook haren.....zijn we trots op ! Ze zijn ook absoluut niet geurloos...
Stap 2: Huiden worden gewassen en spierwit gemaakt met behulp van een oplossing van waterstofperoxide en bleek. Dit zal ook helpen de geur van het (verrotte of bedorven leer) te verwijderen. (Onderzoek heeft ook aangetoond dat andere chemicaliën hier misschien worden gebruikt om het bleekproces te helpen als het bleekmiddel niet sterk genoeg is.)
Stap 3 : Nu is het tijd om deze lappen vol chemicaliën er mooi uit te laten zien. Een laagje titaniumoxide er over heen om het een mooie zachte witte kleur te geven. Stap 4: Houdbaar(der) maken. Lood, arseen, kwikzilver, chroomzouten, formaldehyde, en andere giftige chemicalien zijn aangetroffen op/in de huiden. Als laatste nog een mooi label er aan plakken en klaar om naar de winkelschappen te worden verzonden. Bron; dogsnaturallymagazine/thebark/
 Here is world-renowned veterinarian Doctor Karen Becker’s take on the matter:
“The name ‘rawhide’ is technically incorrect. A more accurate name would be processed-hide, because the skin isn’t raw at all. But the term “rawhide” has stuck.Rawhide chews start out hard, but as your dog works the chew it becomes softer, and eventually he can unknot the knots on each end and the chew takes on the consistency of a slimy piece of taffy or bubble gum. And by that time your dog cannot stop working it — it becomes almost addictive.At this point, there’s no longer any dental benefit to the chew because it has turned soft and gooey, and, in fact, it has become a choking and intestinal obstruction hazard.”
In landen als India, Pakistan en China wordt onder zeer bedenkelijke condities gewerkt waar het milieu en de arbeidskrachten zeer onder lijden. In Europa worden de looierijen zeer streng gecontroleerd op onder meer milieueisen, wat wel een duurder product tot gevolg heeft. Bron wikipedia
Een onderzoek door Humane Society International vermeldde in hun rapport: "In een bijzonder griezelige draai worden de huiden van bruut geslachte honden in Thailand vermengd met andere stukjes huid om kauwspeeltjes voor honden te produceren. Fabrikanten vertelden de onderzoekers dat deze kauwspeeltjes regelmatig worden geëxporteerd " Bron- dogingtonpost
Feit is wel dat het belangrijk is voor een hond om te kauwen. Niet alleen om het tandvlees en het gebit te reinigen maar het is ook noodzakelijk voor de geestelijke gesteldheid. Kauwen is een groot deel van het natuurlijke gedrag.
Enkele stevige, natuurlijke kauwsnacks op een rijtje:
- Happy keetjes: runderkophuid afkomstig van grasgevoerde runderen, Volledig vrij van toevoegingen en op lage temperatuur gedroogd, Deze worden door Keetjes in verschillende maten, gewichten en afmetingen geproduceerd. (Zo zijn er de Happy Keetjes original, geschikt voor jong en oud, klein en groot. De happy Keetjes extra hard zijn hetzelfde maar dan langer gedroogd. De Happy Keetjes XL (extra lang) en de XD (extra dik) zijn geschikt voor de stoere kauwers. )
- Hertenkophuid: verkrijgbaar in kortere en langere stukken
- Paardenkophuid: extra hard gedroogd
- ….


Blog